Kategoriler

Organik Pekmez Yapımına başlandı

Üzümüyle meşhur Gercüş ilçesinde ve köylerde pekmez mesaisi başladı. Sabah erken saatlerde üzümleri bağlardan toplayan çiftçiler, üzümlerin geleneksel yöntemle suyunu çıkarıyor. Üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm suyu, evlerin önünde kurulan büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Sepetlere doldurdukları üzüm, traktörlerle şıra alanına taşınıyor. Burada ayıklanan üzümler, çuvallara doldurulduktan sonra taş havuzlarda ezilip şıra haline getiriliyor.
Yaptıkları pekmezin tamamen organik olduğunu belirten Süleyman Öner, "Sabahın erken saatlerinde kalkıp dağa gidiyoruz, üzümlerimizi toplayıp ev önündeki meydanda suyunu sıkıyoruz. Daha sonra bakır dev kazanların içine koyarak ateşimizi yakıyoruz. Pekmezin kendini temizlemesi için bir parça beyaz taş içine atıyoruz, pekmezin temiz ve kaliteli olması için bunu yapıyoruz. Saatlerce odun ateşinde kaynatıyoruz. Ortalama 6 ile 8 saat kaynamanın ardından pekmez oluyor. Pekmezimiz organik olduğu için çoğu hastalıklara şifa kaynağıdır. Gercüş pekmezi adı ve namıyla çok kaliteli bir pekmezdir. Pekmezimiz tamamen organiktir bu yüzden çoğu hastalıklara şifa olarak bile kullanılıyor" dedi.
Selman Öner ise sabahın erken saatlerinde kalkıp dağa gittiklerini ve üzümleri toplayarak evlerinin önüne getirdiklerini söyledi. Öner, "Evin önündeki meydanda üzümlerin suyunu sıkıyoruz. Daha sonra bakır dev kazanların içine koyarak ateşimizi yakıyoruz. Pekmezin kendini temizlemesi için bir parça beyaz taş içine atıyoruz" diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
84 Kez Görüntülendi.
Başkan Yarka Bahçeli ile biraraya geldi
BÖLGESEL
84 Kez Görüntülendi.
Halk otobüsü TIR çarpıştı 1 ölü 9 yaralı
ŞIRNAK
107 Kez Görüntülendi.
Silopi’de faili meçhul cinayet
ŞIRNAK
83 Kez Görüntülendi.
Ak Parti ilçe Başkanı Parke taşı çalışmasını denetledi
ŞIRNAK
62 Kez Görüntülendi.
Şerifiye şelalesi ziyaretçi akınına uğruyor
ŞIRNAK
36 Kez Görüntülendi.
Cizre Dicle Spor prefosyonel gelişim liginde mücadele edecek
EĞİTİM
123 Kez Görüntülendi.
İdil Ziraat Fakültesi Kontejanların tamamı doldu
ŞIRNAK
208 Kez Görüntülendi.
Rojda’dan Selim Sadak’a ziyaret
ŞIRNAK
103 Kez Görüntülendi.
Kente bir günde 3 kadın hayatını kaybetti
SİYASET
222 Kez Görüntülendi.
HÜDAPAR Gençlik Kolları Başkanı Gençlerle buluştu