Kategoriler

Karaloğlu” Kardeşliğimizi ve Birliğimizi dahada güçlendireceğiz”

Cizre ilçesinde düzenlenen “4. Uluslararası Melayê Cizîrî Sempozyumu” ikinci gününde yoğun katılımla devam etti.

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, programda yaptığı konuşmada Türkiye’nin çözüm süreciyle yeni bir eşiğe geldiğini belirterek, “Terörün gölgelediği yılları geride bırakarak kardeşliğimizi, birliğimizi daha da güçlendirmeye kararlıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Kültür-Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un mesajlarının okunduğu sempozyuma, Başkan Mesud Barzani de olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Karaloğlu konuşmasının başında Barzani’ye hem Türkçe hem Kürtçe “hoş geldiniz” diyerek selam verdi.

“Melayê Cizîrî, bu toprakların irfan damarının en güçlü halkasıdır”

Karaloğlu, Melayê Cizîrî’nin sadece Kürt edebiyatının değil, tasavvuf geleneğinin de en önemli isimlerinden biri olduğunu vurguladı:

“Diyarbakır’dan Mardin’e, Hakkari’den İmadiye’ye uzanan geniş bir havzada ilmin kandillerini yakan medreselerin en parlak halkalarından biri Melayê Cizîrî’dir. Kürtçenin yanı sıra Arapça, Farsça ve Türkçe bilen, irfanını bölgenin manevi ikliminde tamamlayan büyük bir gönül ve ilim adamıdır.”

Melayê Cizîrî’den Yunus Emre’ye, Fakiyê Teyran’dan Halid-i Bağdadî’ye uzanan irfan geleneğinin “merhameti, muhabbeti ve birliği” anlattığını ifade eden Karaloğlu, tasavvuf geleneğinin bu coğrafyada farklı dilleri ve kültürleri aynı sofra etrafında buluşturan en büyük köprü olduğunu söyledi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
Dere yatağında Erkek Cesedi bulundu
EĞİTİM
34 Kez Görüntülendi.
Barış ve Doğa İçin Çalışan Akif Manaf’a Özel Ödül
EKONOMİ
42 Kez Görüntülendi.
Cizre’nin Geleneksel Tatları İlgi Görüyor
EĞİTİM
38 Kez Görüntülendi.
Agitoğlu’nun kitabı yayınlandı
ŞIRNAK
45 Kez Görüntülendi.
Ramazan’da Dayanışma: Kızılay’dan Gıda Kolisi Dağıtımı
BÖLGESEL
46 Kez Görüntülendi.
Genç Kız Babasını öldürdü
ŞIRNAK
72 Kez Görüntülendi.
Sağlık Sen Şube yönetiminden Bahattin Şığva’ya ziyaret
ŞIRNAK
51 Kez Görüntülendi.
Şırnak Valisi Ekici Açık Kapı Mesaisine başladı
BÖLGESEL
62 Kez Görüntülendi.
Zincirleme Kaza 9 Kişi yaralandı
ŞIRNAK
93 Kez Görüntülendi.
İdil’de TIR alev aldı