Kategoriler

Güneş Tapınağı çöp toplama alanı oldu

İdil Süryani Mahallesi’nde bulunan Güneş Tapınağı, mahallenin çöp toplama alanı haline geldi.

Tarihi Meryem Ana Kilisesi’nin arkasında yer alan Güneş Tapınağı, sahipsizlik nedeniyle her geçen gün bir özelliğini kaybederek ayakta kalmaya çalışıyor. Günümüze kadar ulaşmayı başaran bu tarihi yapı, ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle yıkılmaya yüz tutmuş durumda. Bazı kişilerin tapınağı çöp dökme alanı olarak kullanması nedeniyle yapının bazı odalarının kalorifer külüyle doldurulduğu ortaya çıktı. Alana bırakılan kül rüzgarın en ufak esişinde toz olarak çevreyi kirletiği, kışın yağan yağmurda etrafı çamur döndürdüğü için mahalleyi rahatsız etiği ifade edildi.

Tarihi Meryem Ana Kilisesi’ne üç metre, Timur Çeşmesi’ne on metre mesafede bulunan Güneş Tapınağı, Süryani Çarşısı içinde yer aldığı için İdil’e gelen turistlerin ziyaret ettiği bir mekân. Bu nedenle vatandaşlar, tapınağın içinde bulunduğu duruma tepki göstererek yetkilileri göreve çağırdı.

Tapınağın iç mekânında kilden yapılmış Güneş figürleri, adak sunma alanları ve rahip odaları bulunuyordu. Ancak sahipsizlik nedeniyle çatısı çökünce kilden yapılan figürler yağmurun etkisiyle yok oldu. Mahalle sakinlerinin tapınağın içine kalorifer külü boşaltarak yapıyı tamamen doldurduğu, daha sonra alanın düzeltilerek otopark olarak kullanıldığı görüldü.

Güneş Tapınağı’nın bu hâle gelmesine tepki gösteren Mahalle Muhtarı Hikmet Öztürk, tarihi yapının durumunu defalarca yetkililere bildirdiğini ancak kimsenin sahip çıkmadığını ifade etti.

Tarihi yapının her geçen gün yok olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, “Güneş Tapınağı başta olmak üzere birçok tarihi değer gözler önünde yok oluyor. Yetkililer bu duruma sessiz kalıyor, vatandaşlar ise korumakta yetersiz kalıyor. Yetkililer bir an önce bu yapıları koruma altına almalıdır, yoksa tamamen yıkılıp kaybolacaklar” dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
125 Kez Görüntülendi.
Cizre Belediyesinden asfalt çalışması
SAĞLIK
201 Kez Görüntülendi.
İdil’de 2 ASM kuruluyor
ŞIRNAK
54 Kez Görüntülendi.
Nusaybin’de Galatasaray tesisi açıldı
EKONOMİ
211 Kez Görüntülendi.
Sedat Yapı işyeri hizmete açıldı
ŞIRNAK
232 Kez Görüntülendi.
Aracın çarptığı çocuk hayatını kaybetti
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
259 Kez Görüntülendi.
Halime Yavuz vefat etti
ŞIRNAK
180 Kez Görüntülendi.
Şırnak Belediye Başkanından Silopi Belediye başkanına ziyaret
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
266 Kez Görüntülendi.
Halil Azizoğlu dizide rol alacak
ŞIRNAK
136 Kez Görüntülendi.
M.Emin Bozkuş’un ikinci kitabı çıktı
SAĞLIK
254 Kez Görüntülendi.
Hastane Müdürü görevine başladı