Kategoriler

Fırfel'de Pekmez üretimine başlandı

Fırfel köyü Üzüm yetiştirciliği konusunda İdil''de önemli yer tutmaktadır. Güz mevsiminde başlayan üzüm hasadı ardında Üzümden çeşitli ürünlerin elde edilmesine başlanır. Pekmez, helil, bastik, kuru üzüm daha bir çok ürün elde edilerek piyasaya sürülür.

İdil'de Geleneksel Yöntemlerle Üzüm Pekmezi Üretimi

Firfel'e köyünde geleneksel yöntemlerle üzüm pekmeze, bastike, helile dönüştürülüyor. Üzümler önce ezilip şıra haline getiriliyor, ardından ateşte kaynatılarak pekmez yapılıyor. Tamamen organik olan pekmez, sağlık açısından birçok fayda sağlıyor ve yoğun talep görüyor.

ilçe merkezine bağlı Firfel'e köyünde hasadı başlayan üzümün, geleneksel yöntemlerle sağlık açısından büyük faydaları olan pekmeze dönüştürülüyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla bağ ve bahçelere giden köylüler, sepetlere doldurdukları siyah üzümü, traktörlerle evlere taşıyor. Burada yıkanan üzümler, çuvallara doldurulduktan sonra taş havuzlarda yöreye has beyaz toprakla birlikte ezilip şıra haline getiriliyor. Firfel'e köyünde üzüm üreticileri evlerinin önünde ateşin üzerine koydukları kazanlarda her derde deva enerji kaynağı doğal üzüm pekmezi yapımına başladı. Köydeki üzüm üreticileri evlerinin önünde ateşin üzerine koydukları kazanlarda saatlerce kaynattıkları üzüm şırasından pekmez yapıyor. Tamamen organik olan pekmezin her derde deva olduğunu belirten vatandaşlardan Sadun Yıldız her yıl aynı şekilde üzümden pekmez yaptıklarını söyledi. Yıldız, kış aylarında yaygın olarak tüketilen katkısız ve organik üzüm pekmezi üretiminin emek isteyen ve uzun uğraş gerektiren çok zahmetli bir iş olduğunu söyledi. Ezilerek çıkarılan üzümlerin şırasının içine beyaz kireç taşına benzer madde katıldığını dile getiren Yıldız, "Doğal yöntemlerle üretildiği için siyah üzüm pekmezi, soğuk havalarda vücudu sıcak tutmaktadır. Kabuk ve çekirdekleri yenildiğinde bağırsak metabolizmasını hızlandırmaktadır. Siyah üzüm pekmezi cilde taze ve temiz bir görünüm kazandırmaktadır. İçerdiği bioflavonoidler nedeniyle C vitamini faaliyetini arttırmaktadır. Astım ve kansızlık hastaları ile sağlıklı beslenmek isteyenler tarafından yoğun talep görüyor. İbrahim Küzen dükanında başta olmak üzere köylü pazarında, Fırfele köylülerin dükkanlarında satılıyorve Türkiye'nin her tarafına pekmez gönderiyoruz" dedi.

Sadun Yıldız isimli vatandaş ise üzüm şırasının ateşe konulup, pekmezin kıvama geldiği anlaşılıncaya kadar yaklaşık 8 saat ateşte kaynatılması gerektiğini dile getirdi. Yıldız, kaynatma esnasında kazanların altında kilolarca odun yakılarak elde edilen siyah üzüm pekmezinin kilogramının 200 TL'den sattıklarını ifade etti. 

Yorumlar

m.eminboz73200@gmail.com 2 Yıl Önce

Bu tür faydalı haberler bölgede diğer insanların istihdam isteklerini körüklüyor. Tor ikliminde yetişen üzüm bağlarını işletmek korumak dileği ile..Sadun Yıldız tahsilli bir çiftçidir. Umarım Fırfele ve çevre köyler onu örnek alır

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
44 Kez Görüntülendi.
Kaymakam Adıgüzel’den taziye ziyareti
ŞIRNAK
76 Kez Görüntülendi.
Babalar gününde mezarlığa anlamlı ziyaret
DÜNYA
23 Kez Görüntülendi.
İran, İstihbarat başkanını öldüğünü doğruladı
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
131 Kez Görüntülendi.
Yakışır ailesinin acı günü
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
71 Kez Görüntülendi.
İdil Tiyatro topluluğu seyircinin huzuruna çıkıyor
ŞIRNAK
124 Kez Görüntülendi.
Leyla Dicle vefat etti
EĞİTİM
170 Kez Görüntülendi.
Üniversite taşınıyor İlçe halkından tepki
EĞİTİM
165 Kez Görüntülendi.
İdil’de LGS heyecanı başladı
ŞIRNAK
330 Kez Görüntülendi.
Dirsekli Köyünde trafik kazası
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
285 Kez Görüntülendi.
Dr. Garip ile Sevda Dünya evine girdi