Kategoriler

Eski okullar Mantar üretim tesislerine dönüştürüldü

İlçe Tarım Müdürlüğünün geliştirdiği proje ile atıl durumda olan köy okulları Mantar üretim tesislerine dönüştürüldü. İlçe Tarım Müdürü Osman Alçı Kültür Mantarı yetiştiriciliği projesi kapsamında 5 köyde mantar üretim tesislerini kurduklarını, üretim tesislerinin eğitim için kullanılmayan okullarda kurulması daha çok manidar olduğunu ve tip projelerine devam edeceklerini ifade etti. Akçı konuşmasında " Amacımız bu durumu aşmak için çiftçileri farklı üretim alanlarına yönlendirmek. Bu tesislerden maksimum verim alarak bunu önümüzdeki süreçte geliştirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

 İdil ilçesine bağlı 5 köyde, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca, çiftçilere yüzde 70 hibeyle sağlanan kültür mantarı yetiştiriciliği köylülerin geçim kaynağı oldu.

İlçenin Ulak, Toklu ve Öğündük köyleri ile Alakamış köyünün Babet ve Özbek köyünün Gırbaraz mezralarındaki 2'si ziraat mühendisi 5 girişimci köylü, kültür mantarı üretmek amacıyla İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurdu.

İdil İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü de girişimcilerin başvurularını değerlendirerek, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca yürütülen "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında yüzde 70 hibe desteği sağladı.

Proje kapsamında köylerde kullanılmayan eski okullar değerlendirilerek, her biri 100 metrekarelik alan olmak üzere okullar mantar üretim yerlerine dönüştürüldü. Köylüler, tesislerde geçen hafta ilk kültür mantarı hasadını yaptı.

Elde edilen 5 ton kültür mantarı, çevre ilçe ve köylerdeki marketlere satılarak, girişimci çiftçilerin geçim kaynağı oldu.

İlçe Tarım ve Orman Müdür  Osman Alçı  ise her tesisin 70 bin liraya mal olduğunu, bunun yüzde 70'inin GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bakanlığınca hibe olarak verildiğini bildirdi.

"5 tesis için işletme yeri açmadık eski köy okullarını seçtik içlerini son model makinalarla raflarla donatıp tesisleri kurduk. Bu yararlanıcılarımızın ikisi ziraat mühendisi, bu sayede arkadaşlarımıza iş kapısı açmış olduk." diyen Alçı, üreticilerin tek sıkıntısının pazar olduğunu, onu da aşmaya çalıştıklarını belirtti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
EĞİTİM
85 Kez Görüntülendi.
İdil’de KESK Üyeleri Geleneksel Piknikte buluştu
ŞIRNAK
46 Kez Görüntülendi.
Şırnak ve ilçelerinde elektrik kesintisi
ŞIRNAK
301 Kez Görüntülendi.
Karayolunda Erkek cesedi bulundu
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
431 Kez Görüntülendi.
Eren ve Karakol çifti dünya evine girdi
BÖLGESEL
102 Kez Görüntülendi.
Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti
ŞIRNAK
255 Kez Görüntülendi.
Nergiz ailesinin acı günü
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
108 Kez Görüntülendi.
Fotoğraf yarışmasında ödüller sahibini buldu
ŞIRNAK
178 Kez Görüntülendi.
Kafa atan Polis Memuruna soruşturma
EKONOMİ
176 Kez Görüntülendi.
MEM Lokantası açıldı
ŞIRNAK
54 Kez Görüntülendi.
Şırnak’ta 1 Mayıs kutlaması