Kategoriler

Dera Jor kilisesinde 34 yıl sonra ilk ayin

Süryaniler, Gabar Dağı’nda bulunan Mor Aho Manastırı’nda 34 yıl sonra ilk ayini gerçekleştirdi. 

Şirnak merkeze bağlı ve Gabar Dağı zirvesinde yer alan Dêra Jor köyünde, Süryaniler tarafından 7 ve 8’inci yüzyılları arasında inşa edildiği belirtilen Mor Aho Manastırı’nda 34 yıl sonra ilk kez ayin gerçekleştirildi. Köyün 1990 yılında “güvenlik” gerekçesiyle boşaltılmasının ardından Avrupa’nın farklı ülkelerine göç eden Süryaniler, uzun bir aradan sonra köylerini ziyaret etti. Gabar Dağı’nın zirvesine inşa edilen Dêra Jor’a zorlu bir yolculuk gerçekleştiren Süryani yurttaşlar, harabeye dönmüş ve define avcıları tarafından kazılmadık yeri bırakılmayan manastırda ayin gerçekleştirdi. Bir dönem ahır olarak kullanılan manastırdaki ayini Hezex (İdil) ilçesine bağlı Midih köyünün keşişi Şimon Uçar yaptı. Ayin sırasında mumlar yakılarak dualar edildi. Ardından Süryani yurttaşlar, köyde bulunan yakınlarının mezarlarını ziyaret etti. 

34 YIL SONRA AYİN 

Papaz Uçar, Avrupa’dan gelen yurttaşların talebiyle ayini gerçekleştirdiklerini belirterek, “34 yıl sonra ilk defa bu kilisede ayin gerçekleştirildi. İnşallah önümüzdeki süreçlerde daha kalabalık bir şekilde ayin gerçekleştiririz. Bu ayinin yapılmasıyla çok mutlu olduk. Ancak kilisemiz yıkık dökük bir haldedir. İlerde köyümüz yerleşime açılırsa kilisenin durumunun da değişeceği temennisindeyiz” ifadelerini kullandı.

Köylülerden Kerim Paçun ise, Almanya’dan köyünü ve doğduğu evi görmeye geldiğini dile getirerek, 34 yıl sonra köyde ayinin gerçekleştirilmesi mutluluk verdiğini söyledi. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
45 Kez Görüntülendi.
Kaymakam Adıgüzel’den taziye ziyareti
ŞIRNAK
77 Kez Görüntülendi.
Babalar gününde mezarlığa anlamlı ziyaret
DÜNYA
23 Kez Görüntülendi.
İran, İstihbarat başkanını öldüğünü doğruladı
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
131 Kez Görüntülendi.
Yakışır ailesinin acı günü
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
71 Kez Görüntülendi.
İdil Tiyatro topluluğu seyircinin huzuruna çıkıyor
ŞIRNAK
124 Kez Görüntülendi.
Leyla Dicle vefat etti
EĞİTİM
170 Kez Görüntülendi.
Üniversite taşınıyor İlçe halkından tepki
EĞİTİM
166 Kez Görüntülendi.
İdil’de LGS heyecanı başladı
ŞIRNAK
332 Kez Görüntülendi.
Dirsekli Köyünde trafik kazası
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
287 Kez Görüntülendi.
Dr. Garip ile Sevda Dünya evine girdi