Kategoriler

Kadınların şehriye mesaisi başladı

 Kızıltepe ilçesine bağlı birçok köy ve mahallede fabrikasyon bulgur ve şehriye tüketilmiyor. Kadınlar köyde kendi imkanlarıyla hazırladıkları şehriyeleri daha önce kaynatıp taş değirmende öğüttükleri bulgurla karıştırıyor.

Kızıltepe'de halen birçok köyde fabrikasyon gıdalar kullanılamıyor. Kadınlar kendi salça, pul biber ve bulgurlarını evlerinin mutfağında üretiyor. Eşme köyünde kadınlar kışlık şehriye yapmaya başladı. Kadınlar köy meydanında kurulan seyyar makineyle ilk önce hamurlarını yoğuruyor. Ardından makineyle şehriye üretiliyor. Bu şehriyeler ilk önce telin üzerinde kurutuluyor. Kuruyan şehriyeler bir süre damda bekletildikten sonra odun ateşiyle seyyar fırında kavruluyor. Kadınlar son olarak bu şehriyeleri daha önce hazırladıkları bulgurla karıştırıyor. Bulgur ve şehriyelerin karışımından sonra sofraların vazgeçilmez yemeği olan bulgur pilavı hazırlanmış oluyor.

Eşme Köyünde kışlık şehriye hazırlığı yapan Halise Kılınç, "Biz bulgurumuzu yapıyoruz. Değirmene götürüyoruz, eve getiriyoruz. Burada şehriye yapıyoruz. Ondan sonra evde bulgurla karıştırıyoruz" dedi.

Annesinin her sene şehriye yapıp bulgurla karıştırdığını belirten Lokman Gümüş de "Burada annelerimiz bulgur yapıyor, şehriye yapıyorlar. Çok güzel oluyor. Çok sağlıklı ve lezzetli" diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
33 Kez Görüntülendi.
Şırnak’a yeni Adliye binası yapılıyor
ŞIRNAK
56 Kez Görüntülendi.
Trafik kazası 1 ölü 6 yaralı
EKONOMİ
69 Kez Görüntülendi.
Muhtarlar ve Çiftçilere toprak eğitimi toplantısı
BÖLGESEL
332 Kez Görüntülendi.
Taziye yemekleri kaldırıldı
ŞIRNAK
227 Kez Görüntülendi.
Arabada vurulmuş erkek cesedi bulundu
ŞIRNAK
100 Kez Görüntülendi.
İdil’de sıcaklığın ölçüsü: Gölgeye sığınan kazlar
EĞİTİM
136 Kez Görüntülendi.
Güçlükonak Öğretmenevi yenileniyor
BÖLGESEL
149 Kez Görüntülendi.
AKKurt ailesinin acı günü
ŞIRNAK
98 Kez Görüntülendi.
Kültür ve Türizm Bakanı Cudi Dağını ziyaret etti
ŞIRNAK
397 Kez Görüntülendi.
Almanya’da hayatını kaybetti