Kategoriler

Kadınların şehriye mesaisi başladı

 Kızıltepe ilçesine bağlı birçok köy ve mahallede fabrikasyon bulgur ve şehriye tüketilmiyor. Kadınlar köyde kendi imkanlarıyla hazırladıkları şehriyeleri daha önce kaynatıp taş değirmende öğüttükleri bulgurla karıştırıyor.

Kızıltepe'de halen birçok köyde fabrikasyon gıdalar kullanılamıyor. Kadınlar kendi salça, pul biber ve bulgurlarını evlerinin mutfağında üretiyor. Eşme köyünde kadınlar kışlık şehriye yapmaya başladı. Kadınlar köy meydanında kurulan seyyar makineyle ilk önce hamurlarını yoğuruyor. Ardından makineyle şehriye üretiliyor. Bu şehriyeler ilk önce telin üzerinde kurutuluyor. Kuruyan şehriyeler bir süre damda bekletildikten sonra odun ateşiyle seyyar fırında kavruluyor. Kadınlar son olarak bu şehriyeleri daha önce hazırladıkları bulgurla karıştırıyor. Bulgur ve şehriyelerin karışımından sonra sofraların vazgeçilmez yemeği olan bulgur pilavı hazırlanmış oluyor.

Eşme Köyünde kışlık şehriye hazırlığı yapan Halise Kılınç, "Biz bulgurumuzu yapıyoruz. Değirmene götürüyoruz, eve getiriyoruz. Burada şehriye yapıyoruz. Ondan sonra evde bulgurla karıştırıyoruz" dedi.

Annesinin her sene şehriye yapıp bulgurla karıştırdığını belirten Lokman Gümüş de "Burada annelerimiz bulgur yapıyor, şehriye yapıyorlar. Çok güzel oluyor. Çok sağlıklı ve lezzetli" diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
29 Kez Görüntülendi.
Meydana gelen kazada İki kişi yaralandı
DÜNYA
81 Kez Görüntülendi.
Ankara Büyüy Elçiliği : Vizeleri kapatmadık yeni uygulama için bekliyoruz
ŞIRNAK
68 Kez Görüntülendi.
Şırnak'ta dolandırıcılık operasyonu 36 gözaltı
ŞIRNAK
204 Kez Görüntülendi.
Çaçe Şimşek vefat etti
ŞIRNAK
42 Kez Görüntülendi.
Batman'da 1 Mayıs Mitingi
ŞIRNAK
145 Kez Görüntülendi.
İdil Derneğin'de Kaymakama ziyaret
MAGAZİN
89 Kez Görüntülendi.
1.Düsseldorf Kürt Film festivali sona erdi
ŞIRNAK
116 Kez Görüntülendi.
1 Mayıs kutlamalarına müdehalerle başladı
ŞIRNAK
147 Kez Görüntülendi.
Güçlü Konak Doğa ve Kültür şöleni
ŞIRNAK
352 Kez Görüntülendi.
Trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti