Kategoriler

Üzümün pekmez yolculuğu başladı

Mardin, Şırnak, Siirt, Batman, Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesinin hem kıraç hem de sulanabilen arazilerinde yetişen üzümler, bölgenin bol güneş görmesi sayesinde özel bir tat ve aromaya kavuşuyor. Şeker tadında üzümler taze tüketildiği gibi kış aylarında kullanılmak üzere işlenerek pekmez, pestil ve kuru üzüme dönüşüyor. Mardin Midyat, Şanlıurfa Suruç ilçesine bağlı kırsal Aybastı Mahallesinde  yapılanhasatla birlikte üzümün pekmez yolculuğu da başladı. Yaklaşık bir hafta süren toplama sürecinin ardından üzümler temizlenerek ayıklanıyor. Torbalara konulduktan sonra insan gücüyle ezilen üzüm tanelerinden elde edilen şıra dev kazanlarda kaynatılarak güneşte bekletildikten sonra pekmeze dönüşüyor.

420 milyon hektarlık alanda 4 milyon ton üretim

Türkiye’de her yıl yaklaşık 4 milyon ton üzün toplandığını söyleyen Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin, "Mezopotamya’nın bereketli topraklarında üzüm hasadı başladı. Türkiye’de yaklaşık 420 bin hektarlık alanda 4 milyon tonluk bir üretim gerçekleştirilmektedir. Dünyada ise Çin’de yaklaşık 726 bin hektarlık alanda 15 milyon ton üzüm hasat edilmektedir. Burada hasadı yapılan üzümler bölgemizde pekmez ve kuru üzüm olarak tüketiliyor" diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
19 Kez Görüntülendi.
Bayhan Şırnak’ta konser verdi
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
183 Kez Görüntülendi.
Salih Alav hayatını kaybetti
EKONOMİ
242 Kez Görüntülendi.
Üzümün pekmez yolculuğu başladı
ŞIRNAK
392 Kez Görüntülendi.
İl Müdürü Muzafer Akçam Görevden alındı
ŞIRNAK
70 Kez Görüntülendi.
DEDAŞ’a karşı fatura eylemi
ŞIRNAK
85 Kez Görüntülendi.
Zan ailesinin acı günü
ŞIRNAK
27 Kez Görüntülendi.
Anadolu Şenliği Şırnak’ta başladı
SİYASET
49 Kez Görüntülendi.
Bahçeli: “Ahmet Türk görevine iade edilmeli “
ŞIRNAK
34 Kez Görüntülendi.
Zümrüt Kaplıcaları hala açılmadı
BÖLGESEL
19 Kez Görüntülendi.
Dargeçit’e deprem tatbikatı yapıldı