Kategoriler

Üzümün pekmez yolculuğu başladı

Mardin, Şırnak, Siirt, Batman, Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesinin hem kıraç hem de sulanabilen arazilerinde yetişen üzümler, bölgenin bol güneş görmesi sayesinde özel bir tat ve aromaya kavuşuyor. Şeker tadında üzümler taze tüketildiği gibi kış aylarında kullanılmak üzere işlenerek pekmez, pestil ve kuru üzüme dönüşüyor. Mardin Midyat, Şanlıurfa Suruç ilçesine bağlı kırsal Aybastı Mahallesinde  yapılanhasatla birlikte üzümün pekmez yolculuğu da başladı. Yaklaşık bir hafta süren toplama sürecinin ardından üzümler temizlenerek ayıklanıyor. Torbalara konulduktan sonra insan gücüyle ezilen üzüm tanelerinden elde edilen şıra dev kazanlarda kaynatılarak güneşte bekletildikten sonra pekmeze dönüşüyor.

420 milyon hektarlık alanda 4 milyon ton üretim

Türkiye’de her yıl yaklaşık 4 milyon ton üzün toplandığını söyleyen Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin, "Mezopotamya’nın bereketli topraklarında üzüm hasadı başladı. Türkiye’de yaklaşık 420 bin hektarlık alanda 4 milyon tonluk bir üretim gerçekleştirilmektedir. Dünyada ise Çin’de yaklaşık 726 bin hektarlık alanda 15 milyon ton üzüm hasat edilmektedir. Burada hasadı yapılan üzümler bölgemizde pekmez ve kuru üzüm olarak tüketiliyor" diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BÖLGESEL
6 Kez Görüntülendi.
İmralı heyeti Adalet Bakanlığından randevu istedi
ŞIRNAK
5 Kez Görüntülendi.
Şırnak Emniyet Müdürüne güçlü destek
ŞIRNAK
5 Kez Görüntülendi.
Uyuşturucu operasyon 56 kilo esrar ele geçirdi
ŞIRNAK
4 Kez Görüntülendi.
Şırnak’ta operasyon 65 kişi gözaltına alındı
ŞIRNAK
123 Kez Görüntülendi.
Şeğ Seyda ailesinin acı günü
EĞİTİM
33 Kez Görüntülendi.
Kaymakam Adıgüzel’den Tepeköy Okuluna ziyaret
ŞIRNAK
25 Kez Görüntülendi.
Öğrenciler Doğa ve tarihi tuvale taşıyor
ŞIRNAK
27 Kez Görüntülendi.
DEM Parti’nin Barış Yürüyüşü Batman’da başladı
ŞIRNAK
107 Kez Görüntülendi.
Köpek Saldırısı 28 Koyun telef oldu
ŞIRNAK
226 Kez Görüntülendi.
Trafik kazası 4 kişi hayatını kaybetti