Kategoriler

Üzümün pekmez yolculuğu başladı

Mardin, Şırnak, Siirt, Batman, Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesinin hem kıraç hem de sulanabilen arazilerinde yetişen üzümler, bölgenin bol güneş görmesi sayesinde özel bir tat ve aromaya kavuşuyor. Şeker tadında üzümler taze tüketildiği gibi kış aylarında kullanılmak üzere işlenerek pekmez, pestil ve kuru üzüme dönüşüyor. Mardin Midyat, Şanlıurfa Suruç ilçesine bağlı kırsal Aybastı Mahallesinde  yapılanhasatla birlikte üzümün pekmez yolculuğu da başladı. Yaklaşık bir hafta süren toplama sürecinin ardından üzümler temizlenerek ayıklanıyor. Torbalara konulduktan sonra insan gücüyle ezilen üzüm tanelerinden elde edilen şıra dev kazanlarda kaynatılarak güneşte bekletildikten sonra pekmeze dönüşüyor.

420 milyon hektarlık alanda 4 milyon ton üretim

Türkiye’de her yıl yaklaşık 4 milyon ton üzün toplandığını söyleyen Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin, "Mezopotamya’nın bereketli topraklarında üzüm hasadı başladı. Türkiye’de yaklaşık 420 bin hektarlık alanda 4 milyon tonluk bir üretim gerçekleştirilmektedir. Dünyada ise Çin’de yaklaşık 726 bin hektarlık alanda 15 milyon ton üzüm hasat edilmektedir. Burada hasadı yapılan üzümler bölgemizde pekmez ve kuru üzüm olarak tüketiliyor" diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
SPOR
35 Kez Görüntülendi.
Tünellerde ışıklar yanmıyor sürücüler tepkili
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
112 Kez Görüntülendi.
Vefat etti
EĞİTİM
80 Kez Görüntülendi.
Gazze'ye kermes yardımı
ŞIRNAK
398 Kez Görüntülendi.
Evde asılı bulundu
SPOR
61 Kez Görüntülendi.
Şırnak Petrolspor deplasmanda galip geldi
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
302 Kez Görüntülendi.
Özel Çocuk’tan Kaymakama özel ilgi
BÖLGESEL
555 Kez Görüntülendi.
İli genç intihar etti
SİYASET
96 Kez Görüntülendi.
PKK’nin çekilme kararından sonra AK Parti’den açıklama geldi
ŞIRNAK
83 Kez Görüntülendi.
Ok: “ Af istemiyoruz, Hukuksal adımların atılmasını istiyoruz.”
ŞIRNAK
80 Kez Görüntülendi.
TELE-1 Kayyum atandı