Kategoriler

Pekmez yapımına başlandı

ilçesinde bağ bozumu ile birlikte üzüm pekmezi yapımı da başladı.

İlçede yetişen üzümlerin toplanmasıyla köylerde üzüm pekmezi kazanları kuruldu. Üzüm yetiştiricileri tarafından toplanan üzümler, daha rahat suyunu bırakması için kapalı bir odada en az 2 gün bekletildikten sonra suyu sıkılarak şırası alınıyor. Alınan şıra büyük kazanlara koyularak, odun ateşinde 24 saat kaynatılıyor. Belirli bir kıvama gelen şıra, pekmeze dönüştürülüyor.

Bağ bozumu ile birlikte üzüm hasadına başladıklarını belirten vatandaşlardan Murat Demir, topladıkları üzümleri sıkarak başta pekmez olmak üzere pestil ve cevizli sucuk yapımında kullandıklarını söyledi. Demir, "Bağ bozumu ile birlikte bu yıl da üzümlerimizin hasadını yaptık. Topladığımız üzümleri yaklaşık 2 gün evde dinlendirdikten sonra sıkarak suyunu çıkartıyoruz. Elde ettiğimiz şırayı büyük kazanlara koyarak iki gün boyunca meşe odunu ateşi ile kaynatıyoruz. Pekmez olması için en az 24 saat kaynaması gerekiyor. Aksi halde pekmezde ekşime ve bozulma meydana geliyor ve zararlı hale geliyor. Tam kıvamını alan pekmez çok şifalıdır. Özelikle mideye çok yararlı olduğunu biliyoruz. İlçede üzüm hasadı ve bu işlemler yaklaşık bir ay sürer" dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
100 Kez Görüntülendi.
Çağlı ailesinin mutlu günü
SPOR
68 Kez Görüntülendi.
Adnan Polat Spor tesisleri Nusaybin’de açıldı
ŞIRNAK
77 Kez Görüntülendi.
İdil 80 işçi alacak
ŞIRNAK
152 Kez Görüntülendi.
Cizre Belediyesinden asfalt çalışması
SAĞLIK
232 Kez Görüntülendi.
İdil’de 2 ASM kuruluyor
ŞIRNAK
75 Kez Görüntülendi.
Nusaybin’de Galatasaray tesisi açıldı
EKONOMİ
239 Kez Görüntülendi.
Sedat Yapı işyeri hizmete açıldı
ŞIRNAK
260 Kez Görüntülendi.
Aracın çarptığı çocuk hayatını kaybetti
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
281 Kez Görüntülendi.
Halime Yavuz vefat etti
ŞIRNAK
194 Kez Görüntülendi.
Şırnak Belediye Başkanından Silopi Belediye başkanına ziyaret