Kategoriler

Mısır yerine alternatif olarak yer fıstığı yetiştirilmesi için çalışmalar başladı

MAÜ Kızıltepe Meslek Yüksekokulu Müdürü tarımsal üretim uzmanı Doç. Dr. Yusuf Doğan, bölgede buğday ekiminden sonra ikinci ürün olarak ekilen mısır yerine yer fıstığının daha az maliyet ve daha çok kazanç getirdiğini işaret ederek 10 çeşit yer fıstığı ekimi çalışması başlattıklarını vurguladı. Sudan 2 kat, girdi-çıktıdan 3 kat daha az maliyete sahip olan ve pazar getirisi yüksek olan yer fıstığı ile ilgili çalışmalar bitirilince çiftçiler bilinçlendirilmeye başlanacak.

Bölgede yoğun bir şekilde mono kültürü tarımın yapıldığını belirten Doç. Dr. Yusuf Doğan, "Yani daha çok buğday ve ikinci ürün olarak mısır ekimi yapılmaktadır. Bu alışkanlıklardan vazgeçirmemiz için çiftçiyi alternatif ürünlere yönlendirmemiz gerekiyor. Bunların içlerinden bir tanesi de yer fıstığı. Yer fıstığının bir baklagil bitkisi olmasından dolayı, yağ bitkisi olarak da yoğun kullanıldığı için aklımıza ilk olarak yağ bitkisi şeklinde gelmektedir. Oleik yağ asidinin yüksek olması kızartmalık yağ olarak kullanılması açısından değerlendirebiliriz. Çünkü bunların sıcaklığa karşı dayanıklılığının yüksek olması nedeniyle pek çok gelişmiş ülkelerde kızartmalık yağ olarak kullanılmaktadır. Diğer şeklide margarin, mayonez, sos ve balık konservesi şeklinde de bir üretim yapılabildiği gibi ülkemizde daha çok çerezlik olarak kullanılmaktadır. Çerezlik kullanılmasının temelinde ise fiyatların pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Endüstride ise yine kozmetikte kullanıldığı gibi boya yapımında da yine yer fıstığı yağı kullanılmaktadır" dedi.

"Yer fıstığı kendinden sonra gelecek olan bitkinin topraktaki azot ihtiyacını karşılıyor"

İlk kez Mardin'de akademik çalışmalar adına farklı enstitülerden elde edilen 10 farklı yer fıstığı çeşidinin yüksek lisans tezi olarak ekimini gerçekleştirdiklerini kaydeden Doç. Dr. Doğan, "Baklagillerin toprağı koruma fiziksel, kimyasal ve biyolojik anlamda iyileştirme özelliğine sahip olduğunu da söyleyebiliriz. Bunların havada serbest halde bulunan azotları toprağa bağlayarak hem azot ihtiyacını karşılama hem de kendinden sonraki gelecek olan bitkiye azot ihtiyacı karşılama açısından önemli bir yere sahip olduğunu da söyleyebiliriz. Yer fıstığı ile ilgili olarak akademik çalışmalar başlattık" diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
SPOR
63 Kez Görüntülendi.
Tünellerde ışıklar yanmıyor sürücüler tepkili
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
152 Kez Görüntülendi.
Vefat etti
EĞİTİM
84 Kez Görüntülendi.
Gazze'ye kermes yardımı
ŞIRNAK
409 Kez Görüntülendi.
Evde asılı bulundu
SPOR
61 Kez Görüntülendi.
Şırnak Petrolspor deplasmanda galip geldi
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
311 Kez Görüntülendi.
Özel Çocuk’tan Kaymakama özel ilgi
BÖLGESEL
568 Kez Görüntülendi.
İli genç intihar etti
SİYASET
99 Kez Görüntülendi.
PKK’nin çekilme kararından sonra AK Parti’den açıklama geldi
ŞIRNAK
84 Kez Görüntülendi.
Ok: “ Af istemiyoruz, Hukuksal adımların atılmasını istiyoruz.”
ŞIRNAK
80 Kez Görüntülendi.
TELE-1 Kayyum atandı