Kategoriler

Kurutulmuş domatesleri dünyaya ihraç ediliyor

Diyarbakır'da kurutmalık domates hasadı başladı. Kentte son iki yılda 100 bin tondan fazla üretilen domatesin büyük bölümü kurutularak Avrupa, Amerika ve Kanada'ya ihraç ediliyor. Diyarbakır kuru domatesi İtalya'da pizza yapımında da kullanılıyor.

Urfa ile Diyarbakır arasındaki ovayı süsleyen yemyeşil bahçelerde yetişen domatesler, kurutularak dünyaya ihraç ediliyor ve dünya mutfağına giriyor.

Manisa'dan Diyarbakır'a gelerek organik doğal sebze üreten Muzaffer Işıklı, 3 bin dönümlük arazide domates üretimi yapıyor. Işıklı burada elde ettiği ürünü ise Amerika, Kanada ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.

Rûdaw’a konuşan Işıklı, “"Buradaki topraklar çok verimli. Domateslerin rengi görüyor musunuz, çok güzeller. Çok kaliteliler. Ege bölgesinde bu kaliteyi yakalayamıyorduk. Bu kaliteye ulaşabilmek için birçok zehir ve ilaç kullanmak zorundaydık. Ama burası öyle değil. Bu topraklar çok bakir" dedi.

Diyarbakır Valiliği'nin istatistiklerine göre, bölgede sadece geçen yıl 127 bin dönümlük arazide 376 bin 746 ton sebze üretildi. Bu üretimden 103 bin tonu domates. Domates yetiştiriciliği işinde ise 2 binden fazla kişi çalışıyor.

İşçi Esra Çabuk, “Burası çok daha iyi. Bursa’da sabah 05:00’te kalkıyordum. Burada hiç olmaza evimiz var. orada çadırlarda kalıyorduk” diye konuştu.

Gendo Koşan da Bursa’nın uzak olduğunu, bu yüzden burada çalışmayı tercih ettiklerini söyledi.

Müzeyyen İşler de, “Bu iş olmasa evimde otururdum. Dışarı gidemezdim, çocuklarım henüz çok küçük” dedi.

Domates yetiştiriciliği ile uğraşan çiftçiler, 5 ay boyunca üretim yapabiliyor. Domates kurutmacılığı için de büyük tesisler kurulmuş.  

13 kilo domatesten 3 kilo kurutulmuş domates elde ediliyor. İhraç edildiği için de fiyatı taze domatesten katbekat daha fazla.

Domates kurutma tesisinde görevli Nebi Bozkuş da, “Günde 170 ton domates kurutuluyor. Daha sonra fabrikaya gönderip paketliyor ve İtalya, İngiltere, Fransa ve Almanya’ya gönderiliyor” dedi.

Diyarbakır’da kurutulan domatesin bir kısmı İtalya’da pizza yapımında kullanılıyor. Bir kısmı ise sofralarda meze ve sos oluyor.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
59 Kez Görüntülendi.
Ak Parti ilçe Başkanı Parke taşı çalışmasını denetledi
ŞIRNAK
39 Kez Görüntülendi.
Şerifiye şelalesi ziyaretçi akınına uğruyor
ŞIRNAK
29 Kez Görüntülendi.
Cizre Dicle Spor prefosyonel gelişim liginde mücadele edecek
EĞİTİM
106 Kez Görüntülendi.
İdil Ziraat Fakültesi Kontejanların tamamı doldu
ŞIRNAK
188 Kez Görüntülendi.
Rojda’dan Selim Sadak’a ziyaret
ŞIRNAK
98 Kez Görüntülendi.
Kente bir günde 3 kadın hayatını kaybetti
SİYASET
218 Kez Görüntülendi.
HÜDAPAR Gençlik Kolları Başkanı Gençlerle buluştu
ŞIRNAK
342 Kez Görüntülendi.
Kaza yapan iki sürücü kardeş çıktı
ŞIRNAK
331 Kez Görüntülendi.
Cehennem Deresine asılan Demirtaş ve Önder’in posterleri kaldırıldı
ŞIRNAK
177 Kez Görüntülendi.
Mağara Köyünden Gabar Dağına kadar Türizm şekilenecek