Kategoriler

Taşeron işçilerin kıdem tazminatıyla ilgili emsal karar!

İşçi, hastanede haftanın 6 günü fazla mesai yaparak çalıştığını, bayram tatillerinde de çalıştığını, yıllık izinlerini hiç kullanmadığını öne sürdü.

Yargıtay'dan kamuda çalışan taşeron işçilerin kıdem tazminatıyla ilgili emsal karar!

Yargıtay 9. Hukuk Dâiresi, geçtiğimiz günlerde başta hastaneler olmak üzere kamu kurumlarında taşeron olarak çalışan yüz binlerce çalışan için emsâl bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, bünyesinde temizlik görevlisi olarak çalışan işçinin ödenmeyen kıdem tazminatından hem kamunun hem de şirketin sorumlu olduğuna hükmetti.

Yargıtay, yıllardır tartışılan taşeron işçilerin kıdem tazminatının kim tarafından ödeneceğine dair emsâl bir karara imza attı. Bir kamu hastanesinde taşeron şirket bünyesinde temizlik görevlisi olarak çalışan işçi, emeklilik sebebiyle işten ayrıldı. Kıdem tazminatını dahi alamayan temizlik görevlisi, İş Mahkemesi'nin yolunu tuttu. İşçi, hastanede haftanın 6 günü fazla mesai yaparak çalıştığını, bayram tatillerinde de çalıştığını, yıllık izinlerini hiç kullanmadığını öne sürdü.

Davalı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu avukatı ise belirsiz alacak davası açılmayacağı ve hukuki yarar yokluğundan davanın reddi gerektiğini, davanın açıldığı tarihten 5 yıl önce muaccel hâle gelen ücret alacaklarının zaman aşımına uğradığını savundu. Davacının emeklilik dilekçesiyle iş sözleşmesini sona erdirdiğini, ihbar ve kıdem tazminatına ilişkin giderlerin sözleşme ve genel giderleri içinde firmaya ödendiğinden idarenin sorumluluğunun bulunmadığını dile getirdi. Asıl işveren konumunda olmadıkları ve sorumluluğun müteahhitlere ait bulunduğunu, asıl işverenin anılan firmalar olduğunu savunan avukat, davanın husumet ve esas yönünden reddine karar verilmesini talep etti. Davalı taşeron şirket avukatı ise davacının talepleri konusunda sorumluluğu bulunmadığını dile getirdi.

EMSAL KARAR

Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmederek, tazminatın Kamu Hastaneleri Birliği tarafından ödenmesine karar verdi. Kararı davalı avukatı temyiz etti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
49 Kez Görüntülendi.
Şırnak’ta operasyon 30 gözaltı
ŞIRNAK
59 Kez Görüntülendi.
Çopan ölü bulundu
ŞIRNAK
62 Kez Görüntülendi.
Tanker devrildi 1 ölü 1 yaralı
ŞIRNAK
84 Kez Görüntülendi.
Sırtköy Belediyesi kardeş belediye oldu
ŞIRNAK
24 Kez Görüntülendi.
Şırnak Amatör liginde şampiyonluk maçı
ŞIRNAK
26 Kez Görüntülendi.
Kuraklık İdil’de Ziraatı vurdu
EKONOMİ
280 Kez Görüntülendi.
Diyarbakır’da üretiyor 10 ülkeye ihracat yapıyor
ŞIRNAK
293 Kez Görüntülendi.
Süryani işadamı pizza salonu açtı
ŞIRNAK
14 Kez Görüntülendi.
Ziraat Fakültesi Güçlü Konak’ta çiftçilere seminer verdi
ŞIRNAK
92 Kez Görüntülendi.
Bursluluk sınavı 2090 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti