Kategoriler

Bulgur Kaynatma geleneği devam ediyor

 Gercüş ilçesinde yüzyıllardır devam eden bulgur kaynatma geleneği, tarladan hasadın toplanması ve kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte dev buğday kazanlarının kaynamasıyla sürdürülüyor. Buğdaylar kaynatıldıktan sonra kurutulup öğütülerek kışlık erzak hazırlanıyor.

Gercüş'te bulgur kaynatma geleneği sürdürülüyor

 Batman'ın Gercüş ilçesinde yüzyıllardır bulgur kaynatma geleneği devam ediyor. Tarladan hasadın toplanması ve kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte dev buğday kazanları kaynamaya başladı.

Gercüş merkez ve köylerinde vatandaşlar dev kazanlarda buğday kaynatarak kışa hazırlık yapıyor. Tarladan hasadın toplanması ve kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte buğday kazanları kaynamaya başladı. Bin bir güçlükle kaynatılan buğdaylar daha sonra damların üzerine serilerek kurutulmaya bırakılıyor. Değirmenlerde öğütülen bulgurlar kabuklarından ayrılıp, rüzgarda savrulduktan sonra da eski değirmen taşıyla öğütülerek ve elenerek kışlık erzak hazırlanıyor. Süleyman Öner, "Önce buğdayımızı güzel bir şekilde yıkıyoruz, sonra bu gördüğünüz dev kazanlarda kaynatıyoruz. 3 saat ateşte kaynatıp çıkarıyoruz. Çıkardıktan sonrada damlarda seriyoruz. 2,3 gün kuruduktan sonra değirmene götürüp elde ediyoruz" dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ŞIRNAK
68 Kez Görüntülendi.
Kaymakam Adıgüzel’den taziye ziyareti
ŞIRNAK
88 Kez Görüntülendi.
Babalar gününde mezarlığa anlamlı ziyaret
DÜNYA
34 Kez Görüntülendi.
İran, İstihbarat başkanını öldüğünü doğruladı
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
143 Kez Görüntülendi.
Yakışır ailesinin acı günü
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
78 Kez Görüntülendi.
İdil Tiyatro topluluğu seyircinin huzuruna çıkıyor
ŞIRNAK
128 Kez Görüntülendi.
Leyla Dicle vefat etti
EĞİTİM
184 Kez Görüntülendi.
Üniversite taşınıyor İlçe halkından tepki
EĞİTİM
171 Kez Görüntülendi.
İdil’de LGS heyecanı başladı
ŞIRNAK
339 Kez Görüntülendi.
Dirsekli Köyünde trafik kazası
NEVZETİN KAHVESİNDE GÜNDEM
291 Kez Görüntülendi.
Dr. Garip ile Sevda Dünya evine girdi